Print Friendly and PDF

A home transformed

An outdated home filled with pine panelling is transformed into a bright, spacious home.

07/05/2018

As the largest space in this home, quite a lot of work went into transforming the open plan lower living rooms. The original space was dark and filled with memorabilia collected over 50 years. A reputable property refurbishment or construction company will be able to guide and assist you whether you need just a few parts of your home refurbished or an entire home renovation.

Linoleum floors and ancient carpets were ripped out and replaced with wide-plank laminate wood floors and organic rugs.

After a lot of prep work to clean and sand the wood panels, these were painted in white to get rid of the dark, heavy atmosphere in the space. The painted panels make this house feel like a completely different home. Find tips here for painting tongue and groove, pine or wood panelling, or browse our Decorating section for more tips and tricks..

The original floor plan didn't allow for a dining area, but this was an essential element in the renovation, especially for a family that loves to gather around the table.

To allow for a family dining table, the existing room was split in half - one half for the lounge and the other for the dining room.

The dining table was made using bought legs and reclaimed timber (rough sawn) for the top. The upholstered bench softens the sharp edges of the steel frames and chairs.

An unexpected touch of gold on the chandelier warms up the setting.

Every room in this dated house required attention, and planning the kitchen began even before the property was purchased. The 60-year old kitchen was completely gutted.

The wood panelling was ripped out, the appliances moved around, and drywall installed to allow for fitting beautiful white tiles.

The new open design provides for a spacious kitchen has plenty of room to move around, more than ample countertop, and even space for a breakfast nook.

 

To retain the original atmosphere of the farmhouse, unexpected details fill the kitchen; a wood stove hood above rustic brick pavers arranged in a herringbone pattern for the backsplash and rustic shelves for open storage. The shelves now display collectables that were packed away in storage.

A farmhouse sink takes pride of place under the sunny kitchen window.

 

The downstairs bathroom had wallpaper from the seventies that would be a bit of an eye-opener in the mornings. And while the original tub wasn't replaced, the surrounding tile was - installed floor-to-ceiling.

The tiles on the new backsplash mirror and the floor tiles introduce an element of pattern into an otherwise plain bathroom.

Wood furniture is given a light whitewash to prevent it from being too dark and overpowering the smallish bathroom.

A new light and airy shower curtain provides privacy without intruding and making the room feel small or dark.

Filled to the brim with yellowed wood and patterned wallpaper, the passageway is definitely a blast from the past.

The space was completely transformed with paint and hardware.

The carpet was ripped out and replaced with wide-plank laminate flooring.

The upstairs bathroom once again has wood panelled walls, which only make the room feel cramped and dark. The only redeeming feature in this room was the claw foot tub.

As seen on the kitchen backsplash, brick pavers in a herringbone pattern are laid on the bathroom floor.

The sink vanity is one that was a secondhand find restored with elbow grease and paint.

Back into the time capsule for the main bedroom, with its patterned wallpaper, colourful striped carpet and abundance of brown wood. The largest of the bedrooms it reminds you of visiting grandma's house.

Hello white walls, laminate floor and new furnishings.

Paint, flooring and accessories were all that were required to transform this room.

The second bedroom is a difficult one, as it sits within the eaves of the roof.

All that was required was paint and love to turn a pokey hole into a comfortable bedroom.

Panelling was added around the bed head to balance out the panels on the side wall, and these were painted to match.

A comfortable reading nook fills up a space beneath a sunny window.

In another bedroom, space is limited and the bed is tucked away in a corner.

To rectify the awkward space, a day bed was brought into the room to provide a place to sleep and a place to sit. The wall behind the bed was stencilled in a floral motif.

The seat under the window was turned into a desk for homework and study.

It took a total of four months to complete the transformation, but the work was well worth it. You can find more information on this project over at Jenna Sue Design Co.

 

back to top